Attention deficit disorder: Opdagelse af en stærk sammenhæng mellem mental sundhed og ADHD

Attention deficit disorder: Opdagelse af en stærk sammenhæng mellem mental sundhed og ADHD (18/01-2023) – Ifølge en ny undersøgelse foretaget af psykologer ved University of Bath i Storbritannien er voksne med høje niveauer af ADHD-symptomer mere tilbøjelige til at lide af angst og depression end voksne med høje niveauer af autistiske træk.

Denne banebrydende forskning er den første til at vise, at ADHD er en mere pålidelig forudsigelse for dårlige mentale sundhedsresultater hos voksne end andre neuroudviklingsforstyrrelser, såsom autisme.

På trods af at ADHD er en almindelig tilstand hos voksne, har der indtil nu manglet viden om ADHDs effekt på dårligt mentalt helbred.

Der er blevet viet megen opmærksomhed til autismes indvirkning på depression, angst og livskvalitet, hvilket gør det vanskeligt for mennesker med ADHD at få adgang til den kliniske behandling, de har brug for for at håndtere deres symptomer.

Denne forskning er et vigtigt skridt i at hjælpe os med bedre at forstå det komplekse forhold mellem ADHD og mental sundhed.

Forfatterne af undersøgelsen håber, at deres resultater vil sætte gang i yderligere forskning i ADHD og i sidste ende forbedre mentale sundhedsresultater for mennesker med tilstanden.

ADHD er en neuroudviklingstilstand karakteriseret ved uopmærksomhed og/eller hyperaktivitet og impulsivitet. Tilstanden anslås at påvirke mellem 3% og 9% af befolkningen.

Forskere har længe vidst, at autisme er forbundet med angst og depression, men ADHD er blevet overset.

Forskere har også kæmpet for statistisk at adskille betydningen af ADHD og autisme for mentale sundhedsresultater da de to ofte forekommer sammen.

Forskernes mål var nøjagtigt at måle, hvor tæt ADHD-personlighedstræk var forbundet med dårlig mental sundhed, mens de statistisk kontrollerede for autistiske træk.

Med de seneste diagnoser af britiske tv-personligheder Johnny Vegas og Sue Perkins åbner flere og flere mennesker op om at leve med ADHD.

I denne uge blev et forskningssamarbejde mellem universiteterne i Bath, Bristol og Cardiff og King's College London offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports (Undersøgelsen kan læses og downloades gratis herfra – på engelsk)

Denne forskning kommer på et tidspunkt, hvor der er behov for større bevidsthed om ADHD.

Med mere forskning og diskussion kan vi skabe et samfund, der er bedre rustet til at støtte mennesker, der lever med ADHD.

Denne undersøgelse brugte et stort nationalt repræsentativt udvalg af voksne fra den britiske befolkning.

Alle deltagere udfyldte to omfattende spørgeskemaer – det ene om autismetræk, det andet om ADHD-træk – for at bestemme sammenhængen mellem de to.

Forskerne fandt ud af, at højere niveauer af ADHD-træk var signifikant forudsigende for øget sværhedsgrad af angst- og depressionssymptomer.

Dette indikerer, at personer med højere niveauer af ADHD-træk er mere tilbøjelige til at lide af alvorlige psykiske problemer.

Ved hjælp af innovative analytiske teknikker bekræftede undersøgelsens forfattere yderligere, at det at have mere af en ADHD-personlighed var stærkere forbundet med angst og depression end autistiske træk.

Disse resultater blev gengivet i computersimuleringer med en reproducerbarhedsgrad på 100 %.

Dette viste, at ADHD-træk næsten helt sikkert er forbundet med mere alvorlige symptomer på angst og depression hos voksne end autisme-træk.

Disse resultater tyder på, at forskning og klinisk praksis bør flytte noget af fokus fra autisme og til ADHD.

Dette kan hjælpe med at identificere dem, der har størst risiko for angst og depression, så man kan forebygge kommende problemer og forbedre folks velbefindende. Man kan fx støtte børn og voksne i at håndtere deres ADHD-symptomer.

Yderligere forskning er nødvendig for at forstå, hvorfor ADHD er forbundet med dårligt mentalt helbred, især angst og depression.

Man ved i dag at ADHD ikke bare er en børnesygdom, men fortsætter hele livet, og det er derfor vigtigt at sætte flere ressourcer ind på dette område for bedre at forstå ADHD i voksenalderen.

Forskerne fandt ud af, at ADHD-træk var yderst forudsigende for sværhedsgraden af angst- og depressionssymptomer: Jo højere niveauer af ADHD-træk er, jo mere sandsynligt er det, at en person oplever alvorlige mentale helbredssymptomer.

Det betyder, at korrekt håndtering af ADHD kan forbedre livskvaliteten væsentligt for dem, der lider af det.

I stedet for udelukkende at stole på psykiatriske behandlinger såsom antidepressiva og angstdæmpende medicin, kan det give reelle og varige fordele at lære individer at genkende og håndtere deres ADHD-symptomer.

Med den støtte kan de, der lever med ADHD, bedre klare deres tilstand og leve et sundere og mere produktive liv. (Cyril Malka)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top