Min seneste YouTube-video
Klik på knappen for at bestille tid med Cyril Malka

Hyppige tjek på sociale medier kan påvirke unge hjerner

Dato: 01/08/2023
Skrevet af: Cyril Malka
Hyppige tjek på sociale medier kan påvirke unge hjerner

I denne post

(03/01-2023) – De sociale mediers indflydelse på unge er et varmt emne. De fleste børn og teenagere ønsker at gøre, hvad deres venner gør, og forældrene forsøger at sætte grænser.

En ny undersøgelse vil vide, om hyppig tjek af sociale medier (Facebook, Instagram og Snapchat) er forbundet med ændringer i hjernens udvikling hos unge omkring 12-års alderen.

Ved hjælp af hjernescanninger kaldet Funktionel Magnetisk Ressonanstomografi eller Funktionel MRI (fMRI) har forskere ved University of North Carolina i Chapel Hill fundet ud af, at den jævne opdatering og tjek af sociale medier kan være forbundet med ændringer i hjernens følsomhed over for sociale belønninger og straffe.

Vi ved, at teenageårene er en af de vigtigste tider for hjernens udvikling – hjernen gennemgår en enorm forandring og reorganisering. Dette er en dramatisk tid for hjernens udvikling, især i de områder af hjernen, der reagerer på sociale belønninger.

Sociale belønninger er ikke begrænset til sociale medier. Det kan være positiv ansigt-til-ansigt feedback eller endda at modtage penge.

Og disse Facebook-likes er også sociale belønninger.

Til det treårige studie rekrutterede Telzers team 169 elever i sjette og syvende klasse fra tre offentlige gymnasier i North Carolina. Deltagerne var af forskellige racer og omfattede både drenge og piger.

Deltagerne angav, hvor ofte de besøgte de tre sociale medieplatforme, fra mindre end én gang om dagen til mere end 20 gange om dagen. Forskerne brugte denne information til at lave en skala.

Derefter gennemgik deltagerne fMRI'er. Under disse scanninger ville de få et fingerpeg om, at den sociale feedback ville være positiv, negativ eller neutral.

Forskerne var i stand til at tage billeder af ungenes hjerner og se, hvilke hjerneregioner der aktiveres, når de ser disse sociale belønninger, og hvilke hjerneregioner, der ændrer sig i løbet af de tre år som reaktion på forventningen om andres reaktion.

Deltagere, der i en alder af 12 tjekkede sociale medier mere end 15 gange om dagen, viste forskelle i, hvordan deres hjerner udvikler sig over de næste tre år

Disse forskelle var i specifikke områder af hjernen, der fornemmer miljøreaktioner, som reagerer på disse sociale belønninger.

Det tyder derfor på, at teenagere, der vokser op med konstant at tjekke deres sociale medier, bliver overfølsomme over for kommentarer og reaktioner fra andre.

Deres hjerner reagerer mere og mere i disse år på denne tilbagevenden af social belønning, som de forventer.

Det, der er uklart, er, hvad det betyder for deres fremtid.

Dette kan potentielt få hjernen til at blive mere og mere følsom over for sociale reaktioner, og dette kan fortsætte i voksenalderen.

Forskerne forsøgte ikke at se, om de kunne ændre den udvikling.

Mens hjerneændringerne kan fremme kompulsiv eller vanedannende adfærd på sociale medier, kan de også afspejle en tilpasning, der hjælper teenagere med at navigere i deres stadig mere digitale verden.

Grundlæggende ved vi indtil videre ikke, om det er godt eller skidt.

Hvis hjernen tilpasser sig på en måde, der giver teenagere mulighed for at udvikle sig og reagere på den verden, de lever i, kan det være en meget god ting.

Men hvis det bliver kompulsivt og vanedannende og fjerner deres evne til at engagere sig i deres sociale verden, kan det være utilpasset.

Forældre kan hjælpe deres teenagere ved at promovere aktiviteter, der bringer glæde uden at gå på nettet – for eksempel sport, kunst eller frivilligt arbejde. På den måde kan man forhindre overforbrug af sociale medier i at forringe ungens udvikling.

Mere forskning ville være nødvendig for at vide med sikkerhed, at sociale medier ændrer teenagers hjerne.

For eksempel kunne forskere godt tænke sig at se, hvad der ville ske, hvis de fjernede børns telefoner i seks måneder for at undgå hyppige tjek på sociale medier.

fMRI er et vindue ind i hjernen, men giver kun et groft billede i betragtning af kompleksiteten af hjernekredsløbene. Der er mange forskellige ting, som disse kredsløb kan gøre, og ikke alt er kendt endnu.

Mange forældre vil gerne vide det indflydelse sociale medier vil have på deres børn, og om de skal begrænse det.

Denne undersøgelse er en skridt på bevisernes vej, men der er ikke nok oplysninger for at man kan give en anbefaling baseret på disse resultater.

Indtil videre bliver forældrene nødt til at bruge deres sund fornuft om sociale medier.

Denne undersøgelse og dens resultater blev offentliggjort online den 3. januar i JAMA Pediatrics.. Du kan finde den her.

Få nyhedsbrevet i din mailboks
Det er gratis!
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Få nyhedsbrevet i din mailboks.

        Det er gratis!