Hvem har den højeste libido, manden eller kvinden?

Hvem har den højeste libido, manden eller kvinden? - illustration (08/11-2022) – Det kommer ikke som en overraskelse for mange, men ny forskning har fastslået, at mænd faktisk har en meget stærkere libido end kvinder.

Efter at have gennemgået over 200 undersøgelser fandt forskerne ud af, at mænd konsekvent rapporterede højere libido end kvinder.

Forskningen har vist, at mænd rapporterer, at de bruger betydeligt mere tid på at tænke på sex, at fantasere om sex, at føle seksuel lyst og at onanere end kvinder.

Det, der overraskede forskerne, var, at resultatet var konsistent på tværs af lande, på tværs af alle aldersgrupper, etniciteter eller seksuelle orienteringer: mænd med højere libido end kvinder ser ud til at være en psykologisk model, der er ret universel.

Men der er en hage ved det … Når folk omtaler deres egne seksuelle drift, er de altid ærlige?

Seksualitet er et følsomt emne, og forskerne har overvejet muligheden for, at folks selvrapporter måske ikke er helt nøjagtige. Der var tydeligvis tegn på unøjagtige svar i dataene.

For eksempel rapporterede mænd at have haft flere seksuelle partnere end kvinder, hvilket ved simpel logik næsten er umuligt.

Forskerne konkluderede dog, at disse var relativt få og kunne ikke forklare denne store forskel i kønsdriften. Med andre ord mener forskerne, at forskellen i libido er reel nok.

621.000 mennesker involveret

211 undersøgelser udgivet efter 1996 hvor deltagerne var mindst 14 år gamle blev gennemgåede i denne metaundersøgelse. I alt var mere end 621.000 mennesker involveret.

Doktorand i psykologi ved Saarlands Universitet i Saarbrücken (Tyskland), Julius Frankenbach og studiemedforfatter Malte Friese, professor ved Institut for Psykologi ved Saarlands Universitet, analyserede, hvordan hver undersøgelse blev udført. Efter at have redegjort for nogle forskelle, konkluderede forskerne, at mandlig libido er stærkere end kvindelig libido, med en “medium til stor effekt.”

Frankenbach sagde, at den overordnede grad, hvori libido adskiller sig efter køn, kunne sammenlignes med standardforskelle mellem mandlige og kvindelige kroppe, med kønsforskellen i libido nogenlunde lig med kønsforskellen i kropsvægt.

Carole Hooven, en lektor i afdelingen for menneskelig evolutionær biologi ved Harvard University, hilste undersøgelsen velkommen.

“Jeg er ikke overrasket over, at forskerne bekræftede, hvad de fleste af os ved er sandt som seksuelt modne mennesker,” sagde Hooven, som ikke selv var involveret i analysen.

“Men det, der er fantastisk ved denne undersøgelse,” sagde hun, “er, at den kompilerer, gennemgår og opsummerer resultaterne af mange andre undersøgelser, der har vurderet dette spørgsmål om kønsforskelle i libido, og forfattere forsøgte at korrigere for indflydelsen af bias i folks svar.”

Alligevel har forskere påpeget at der var en del undtagelser fra reglen.

Frankenbach sagde, at mellem 24% og 29% af kvinderne ser ud til at have en højere libido end den gennemsnitlige mand.

Så selv om mænd i gennemsnit har en stærkere libido end kvinder, er der masser af kvinder, der nyder sex mere end mange mænd.

Hvad forklarer libido præcist?

Frankenbach foreslog, at det sandsynligvis bunder i et komplekst samspil mellem sociale normer, roller og læring på den ene side og genetik, fysiologi og biologi på den anden side.

Hooven sagde: “Kultur spiller bestemt en stor rolle i at udforme ikke kun, hvordan mænd og kvinder udtrykker deres seksualitet. Den udformer også, hvordan kønnene har det med, hvilken slags adfærd der er passende.”

Ud over det har vi så meget forskning nu, på tværs af tid og rum, konvergerende på den samme observation: mænd er mere kønsdrevne end kvinder, med højere niveauer af testosteron, et mandligt hormon, der sandsynligvis spiller en central motiverende rolle gennem en mands liv.

Når det nu er sagt, er det tydeligt at nogle kvinder sætter stor pris på det, og ingen af resultaterne af disse undersøgelser definerer denne adfærd som god eller dårlig.

Resultaterne blev offentliggjort i Psychological Bulletin. (Cyril Malka)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top