(19/05-2005) Hvis du er over 64, så få alt på skrift, er det råd psykologer på Washington Universitet er kommet med.
De har fundet ud af, at personer, som har passeret midten af 60'erne, nemmere bliver vildledt af påvirkning, hvilket gør dem nemmere ofre for fup-numre bygget på erindring.
For eksempel kunne en skruppelløs person nemt sige til den ældre kunde:
“- Jeg sagde jo til dig, at det ville koste [en højere pris end den oprindeligt angivne], og du gik med til det!”. Hvis man er uden skriftlig materiale, har kunden større sandsynlighed for at “huske” det også, og dermed betale en højere pris end angivet.
Et andet fupnummer med “du glemte at betale” understreger behovet for skriftligt materiale. Dygtige fupmagere laver endda små hukommelse-test på deres ofre, før de laver deres nummer, for at se, om de er velegnede til at blive fuppet.
For at forstå hvorfor ældre mennesker nemmere kan vildledes sammenlignede man en gruppe på 24 ældre voksne (75 år i gennemsnit) med grupper på 24 yngre voksne (19 år i gennemsnit). Deltagerne skulle studere ord samlede i par, for eksempel: knæ – knogle. Bagefter genså de nye lister af ordpar. Nogle var de samme som før, andre var forskellige og andre igen var det kun det ene ord, der var det samme. I disse tilfæde, var ordet sandsynligt, men ukorrekt: knæ – bøje (ikke”knogle”).
Psykologerne sammenlignede, hvordan ældre og yngre deltagere svarede på de ukorrekte ord.
De ældre voksne havde det nemmere end de yngre ved at “huske” ordet korrekt.
Ud fra aldersforskellen kom det frem, at ældre i 10 gange flere tilfælde accepterede det forkerte ord og “huskede” at have studeret dette ord før. Det var også tilfældet de gange, hvor ældre fik mere tid til at studere ord-parrene end de yngre.
Mere end det: Selv om de ældre havde mulighed for at “melde pas”, hvis de var usikre på svaret, benyttede de sig sjældent af denne mulighed.
Det gjorde de yngre, og derved reducerede de kraftigt antallet af forkert afgivne svar. Forskere forklarede denne forskel med at : “De ældre vidste ikke, at de ikke vidste. De huskede fejlagtigt at have studeret det ukorrekt par, og man melder ikke pas, når man ‘husker'”
Disse nye eksperimenter afslørede, at ældre er mere modtagelige over for mis-information. Hvis man giver en falsk oplysning, efter noget er sket, risikerer de ældre nemmere at huske det.
Forskere mener, at den slags hukommelses-naivitet kommer af, at frontal-cortex bliver dårligere med alderen. Dog gælder det ikke alle voksne. Der er meget variable resultater, påpeges det af Washingtons Universitet.