Min seneste YouTube-video
Klik på knappen for at bestille tid med Cyril Malka

Et koncept som vi kommer til at høre meget om: neuroseksualitet

Dato: 02/24/2023
Skrevet af: Cyril Malka
Et koncept som vi kommer til at høre meget om: neuroseksualitet

I denne post

(24/02-2023) – Neuroseksualitet er en spirende begreb som tager sig af at undersøge forholdet mellem hjernen og seksualitet.

Menneskelige seksuelle reaktioner såsom ophidselse, fantasier, smøring, erektion og orgasme er alle styret af dele af centralnervesystemet.

Hypothalamus styrer lyst, smøring og erektion.

Amygdala spiller en vigtig rolle i følelser som fornøjelse. Den orbitofrontale cortex er involveret i at udløse seksuel aktivitet. Lillehjernen styrer motorisk respons, og parietallapperne behandler sensorisk information.

Ifølge Jhon Alexander Moreno, neuropsykolog, forsker og adjunkt ved Institut for Psykologi ved University of Montreal, er neuroseksualitet en overordnet ramme, der understøtter integrationen af seksuel rehabilitering i behandlingen af mennesker, der lever med neurologiske lidelser.

Moreno bemærkede, at mange dimensioner af seksualiteten er knyttede til specifikke områder af hjernen, så en person med hjerneskade kan opleve seksuel dysfunktion.

Seksuelle problemer relateret til lidelser

Neurologiske lidelser såsom demens, epilepsi, slagtilfælde, Lou Gehrigs sygdom og traumatisk hjerneskade er forbundet med en række seksuelle problemer, herunder nedsat seksuel lyst, besvær med at fantasere og opnå orgasme, ændret kropsbillede, erektil dysfunktion, risikofyldt seksuel adfærd og depression, som kan sænke libido.

Seksuelle problemer, der almindeligvis er forbundet med traumatisk hjerneskade, er hyposeksualitet og nedsat libido. Nogle gange kan det modsatte forekomme, og patienten oplever en stigning i seksuel lyst, hvilket fører til hyperseksualitet og tvangsmæssig adfærd, såsom en ukontrollerbar trang til at henvende sig til fremmede for at få erotisk tilfredsstillelse. I begge tilfælde siger familie og venner, at de ikke længere genkender patienten, og at han er blevet en anden person.

Neuroseksualitet er en tilgang, der opfordrer sundhedspersonale til at integrere en patients seksuelle funktion i deres kliniske vurdering.

Moreno siger, at seksuel sundhed er en del af det overordnede helbred og bør behandles i genoptræningen sammen med alle andre dimensioner, såsom mobilitet, social deltagelse, kognition og følelser.

Disse dimensioner, som er påvirkede af neurologiske lidelser, spiller også en rolle i seksuel funktion. Morenos forskning peger på, at vi ikke automatisk forbinder hjerneskade med seksuelle problemer, og det er her neuroseksualitet kommer ind. Seksualitet fortjener mere opmærksomhed.

En proaktiv tilgang

Moreno mener, at seksuel funktion bør vurderes ved hjælp af en klinisk tilgang og undersøgelse, der normaliserer seksualitet. Han fandt ud af, at mennesker, der lever med hjerneskader, ofte har spørgsmål om deres seksuelle sundhed og ønsker. Derfor skal læger tage en proaktiv tilgang.

For det første bør sundhedspersonale være bekendt med disse potentielle konsekvenser af traumatisk hjerneskade. Det er vigtigt at de genoptræner patienter med disse hjerneskader og deres partnere.

Det er vigtigt, at patienterne føler sig trygge ved at tale om disse problemer. For at gøre dette er det vigtigt, at fagfolk har en positiv og respektfuld holdning til seksualitet og er med til at afstigmatisere seksuelle problemer.

Ifølge Moreno, efter at have stillet de rigtige spørgsmål og identificeret problemet, kan sundhedspersonalet påbegynde behandling ved hjælp af en multimodal tilgang, som ikke kun kunne omfatte farmakologiske, motoriske og/eller hormonelle interventioner, som det gøres i dag, men også relationelle, adfærdsmæssige og/eller kommunikationsterapier.

Den tværfaglige tilgang er nøglen til at forstå kompleksiteten af seksuel adfærd og hjælpe patienter med at få behagelige og tilfredsstillende seksuelle oplevelser og forhold. (Cyril Malka)

Få nyhedsbrevet i din mailboks
Det er gratis!
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Få nyhedsbrevet i din mailboks.

        Det er gratis!