Sådan slår du op med en ven

Sådan slår du op med en ven (17/05-2023) – At forlade et venskab, især et langvarigt venskab, er sjældent let uanset hvordan du vælger at gøre det.

Så hvad er de bedste og mest etiske muligheder for at afslutte det? Kan du nogensinde løse dine uoverensstemmelser? Og hvornår er det nødvendigt at tage afsted?

Forklar – uden at gå i “terapi-tilstand”

Når det kommer til svære samtaler, er det bedst at undgå den slags sprog, der bruges af terapeuter.

Terapeutisk sprog er ikke nyt. Allerede i 1940'erne nedbrød børnelægen Donald Winnicott psykologibegreber for folk i radioen. Det startede som noget positivt at hjælpe folk med at forstå deres børns adfærd. Men hvis du bruger det til en brudssamtale (uanset om det er med en ven eller en partner), sætter det en barriere mellem dig og den anden.

Vennen kan føle sig intimideret eller ikke forstå, hvad du vil sige.

Det er bedst at bruge et dagligdagssprog og give konkrete eksempler på ting, du synes gik galt.

Hvis personen bliver ked af det, når de hører det, du fortæller, så gentag, at du ikke ønsker at være sårende, mens du forklarer, hvorfor dette venskab har en negativ indvirkning på dig.

Lyt til din vens argumenter for at se, om tingene kan løses, men hvis du er helt sikker på, at du ikke vil blive i forholdet, så hold fast.

At blive i et venskab (eller i et parforhold for den sags skyld) af skyldfølelse er ikke en god idé, hverken for dig eller for den anden.

Når du kommunikerer dine bekymringer, er det vigtigt at tage ansvar for dine egne følelser.

Hvis du for eksempel mener, at nogen er egoistisk, skal du ikke komme med beskyldninger eller stemple vedkommende. Nøjs med at forklare præcis, hvordan hans eller hendes adfærd får dig til at føle, og hvorfor du ønsker at afslutte forholdet.

Men lad være med at kategorisere eller anklage vedkommende. Hold dig til en beskrivelse af vedkommendes adfærd og hvorfor det generer dig.

Lad venskabet sive ud

I nogle situationer er det bedre bare at lade venskabet “køle ned naturligt”.

Vi lever i et følelsesmæssigt undgåelsessamfund, hvor folk kan lide at skubbe deres følelser væk, hvilket er grunden til, at nogle mennesker har lettere ved at “ghoste”, som det hedder.

Men det kan være smertefuldt for den person, der er offer for ghosting, og det kan forårsage vanskeligheder og gøre tingene besværlige, hvis du lige pludseligt befinder dig sammen med den, du har ghostet i en gruppe venner.

Derudover kan det være et problem for fælles venner: Hvis du ghoster nogen, kan andre venner føle, at de er imellem jer, hvilket er ret ubehageligt eller at de skal vælge side.

Så for at gøre tingene mere fredelige, kan du bare vælge kun at se personen fra tid til anden.

Venskaber kan ændre sig over tid, og alle kan relatere til det. Det er ret almindeligt og logisk at have venner, man kun ser én eller to gange om året, eller bare når man mødes i en gruppe. Der er intet forkert ved det.

Du kan altid få nye venner, som du har fælles interesser med, og ændre tidligere venskaber til et “bekendtskabsforhold”.

Det er meget almindeligt at især sammen med barndomsvenner, folks liv bevæger sig i meget forskellige retninger.

Men skal du derfor helt skære båndene over til denne person?

Eller kan du blot ændre din holdning?

Selv om enhver situation er unik, hvis der er plads til at holde nogen i dit liv, selv på afstand, kan det være et sundere og mindre reaktivt valg i det lange løb.

Vær ikke bange for at forlade et voldeligt venskab

Nogle gange er det for skadeligt at blive i et venskab.

Det er tilfældet hvis du sætter dig i fare for fysisk eller psykisk skade.

I disse sjældne situationer kan det være acceptabelt at ghoste eller at blokere nogen fuldstændigt.

Specifikke situationer, hvor det kan være den bedste løsning at bryde pludseligt, omfatter uprovokerede angreb, såsom fysisk eller verbal mishandling, intimidering eller forræderi, såsom at flirte eller gå i seng med din partner.

Overvej alternative løsninger

Før du afslutter et venskab, er det dog vigtigt at erkende, at der kan være en dybere grund til, at en ven kan udløse negative følelser.

Nogle gange er det nemmere at overføre din smerte til en anden og tro, at de er årsagen til at der opstår problemer eller uenigheder.

I dette tilfælde kan god kommunikation hjælpe med at undgå sammenbruddet af et venskab. At slå op med en ven, især en langvarig ven, kan være en ret ekstrem handling.

Nogle gange, selv om folk tror, at det at bruddet er den bedste måde at beskytte sig selv på, så er det måske ikke den bedste løsning.

Medfølelse, for dig selv og for andre, kan være en bedre udvej.

For eksempel Hvis en ven bestemmer altid, hvor I skal gå sammen, kan det være en god idé at tale med vedkommende og finde ud af, hvorfor det sker.

Forklar samtidig, hvorfor det er svært for dig, og hvor meget det generer dig, og hvorfor du foretrækker, at det bliver mere afbalanceret og at du også vil gerne vælge.

I en meget polariseret verden er stridigheder om politiske meninger en anden almindelig årsag til, at venskaber opløses.

I tilfælde, hvor nogen er dybt intolerante over for dine livsvalg, hvis deres synspunkter virkelig er uforenelige med dine, og hvis I virkelig ikke kan finde ud af at undgå at tale om disse emner eller hvis I ikke kan være enige i at være uenige, så er den bedste løsning nok at holde op med at se hinanden.

Det er bedre at være åben og ærlig og fortælle personen, at du synes, dine værdier ikke længere stemmer overens, og at du ikke kan holde dette venskab.

For almindelige uenigheder kan nogle gnidninger være sunde, fordi du kan opdage nye ting om dig selv ved at hænge ud med forskellige mennesker.

Men nogle kan ikke tåle den slags og føler, at de har brug for kun at omgås en bestemt type person og bryde venskaber med mennesker, der har forskellige overbevisninger eller interesser. Og det er vel også okay. (Cyril Malka)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top