Min seneste YouTube-video
Klik på knappen for at bestille tid med Cyril Malka

En svær beslutning at tage? Giv da skæbnen skylden!

Dato: 02/25/2014
Skrevet af: Cyril Malka

I denne post

 

(25/02-2014) – Vi tager et hav af beslutninger hver dag. Nogle, som for eksempel hvad vi skal spise til frokost, er forholdsvis enkle. Andre, som at vælge imellem to jobs i to forskellige byer med indbefattet flytninger og risici, er mere vanskelige at tackle.

Og svære situationer får os til at have det småskidt og føle os stressede, og vi vil altså helst ikke tage ansvaret, hvis resultatet er uønsket.

Ny forskning peger på, at vi klarer de svære situation ved at smide skylden på skæbnen.

Resultatet for denne undersøgelse er udgivet i Psychological Science, tidsskriftet for Association for Psychological Science.

Skæbnen ses som et overnaturligt væsen, som kan være flere steder på en gang og kan have både positive og negative virkninger på helbredet, beslutninger, handlinger og det, man bliver udsat for.

Skæbnen bliver så den skyldige i mange situationer, fordi man så kan sige: “Det her kan jeg ikke gøre noget ved”.

At tro på skæbnen som troen på, at hvad end der sker er forudsat til at ske, er yderst praktisk, når man skal tage en svær beslutning.

For at teste deres hypotese har forskerne fokuseret på en vigtig beslutning, som mange skulle tage: 2012-præsidentvalget i USA.

De lavede en online-undersøgelse, som omfattede 189 deltagere, og fandt ud af, at i tilfælde hvor folk havde problemer med at vælge imellem Obama og Romney (fx fordi “begge kandidater forekom lige gode” eller “jeg har det svært ved at sammenligne kandidaternes programmer”), så var folk mere tilbøjelige til at lade skæbnen råde: “Skæbnen vil sikre, at den kandidat, der får posten, er den bedste af de to”.

I en anden online undersøgelse har forskerne manipuleret deltagernes beslutninger ved at gøre det sværere at se forskellen imellem de to kandidater.

Deltagerne kunne læse politiske udtalelser og beslutninger fra de to kandidater.

Nogle af deltagerne fik vist citater fra Obama og Romney, som var tæt på hinanden, eller hvor vægten var lagt på lighederne imellem de to.

Andre deltagere fik vist citater fra de to kandidater, hvor vægten var lagt på forskellen imellem de to

Som forudsagt havde deltagerne, som læste citater, hvor vægten var lagt på lighederne imellem kandidaterne, det sværere ved at tage en beslutning og lagde større vægt på at skæbnen vilke spille ind end dem, der læste den anden udgave.

Tydeligvis er der noget, der tyder på, at svære beslutninger motiverer folk til at overgive beslutningen, eller store dele af beslutningen, til skæbnen.

Disse forsøg fører til flere spørgsmål, der er værd at se nærmere på: Baserer folk sig på skæbnen, når de skal tage beslutninger, som kun er personlige? Altså, som ikke har indflydelse på samfundet, som for eksempel at investere penge? Og hvis vi ikke baserer os på skæbnen, tager vi en guddom eller bare held i betragtning, når vi har en svær beslutning at tage?

Troen på skæbnen kan lette det psykologiske pres, som følger med en svær beslutning, men om det kortslutter effektiv beslutningstagning eller ej er et spørgsmål, som er tilbage at undersøge. (Cyril Malka)

Få nyhedsbrevet i din mailboks
Det er gratis!
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Få nyhedsbrevet i din mailboks.

        Det er gratis!