Min seneste YouTube-video
Klik på knappen for at bestille tid med Cyril Malka

Kan man programmeres til at blive psykopat?

Dato: 02/11/2004
Skrevet af: Cyril Malka

I denne post

(11/02-2004) – Nogle forskere mener, at stress under graviditeten øger risikoen for, at barnet bliver psykisk sygt.

Ud over miljøet i hvilket barnet vokser op i, mener nogle forskere, at fostervandets tilstand påvirker barnets opvækst og psyke.

Man har især lagt mærke til stress og dennes virkning på mødrenes hormonal-balance og deraf følgende påvirkning af fosteret. Ifølge et studium udgivet i Psychological Bulletin fra januar 2004 bliver børn mere udsat for skizofreni, depression og adfærdvanskeligheder, hvis de har stressede mødre.

På Utrecht Universitets center i Holland har man ført et studium på 255 mennesker og dyr, hvor man gennemgik deres opvækst med en moder, der var udsat for stress (miljøbetinget stress hos menneskene og chok hos gnavere). Det har været umuligt at forbinde post-fødsels stress og psykoser ud fra de test.

Derfor mener man, at tendensen til at blive psykopat kan forbindes med fejl i forbindelse med hjernens udvikling, som kan føre til vanskeligheder, når den bliver startet op senere. Især skizofreni er blevet studeret.

Professor Jim van Os fra Maastricht universitet (Holland) undersøgte i 1998 forbindelsen mellem stress, som skyldtes den tyske invasion af Holland i 1940, og psykopatologien af børn, som blev født af de kvinder, der var gravid under invasionen.

Ved at benytte sig af informationer fra det hollandske psykiatriske register, som dækker ind- og udskrivning af patienter, og den psykiske tilstand af mere end 100.000 personer, fandt de frem til disse babyer og sammenlignede med de babyer, som blev født i årene før og efter invasionen. De fandt, at de babyer, der var født af kvinder, der var gravide under invasionen, havde flere sandsynligheder for at udvikle skizofreni end de andre.

Van Os mener, at det, fosteret bliver udsat for i de første to kvartaler af graviditeten, indtager en vigtig betydning, da hjernen er i den kritiske fase af sin udvikling. Påvirkninger i denne periode vil have længerevarende virkninger.

Omend det stadig diskuteres meget, hvad der er årsag til modtagelighed for en psykisk sygdom, er de fleste videnskabsmænd dog enige om, at fosteret bliver påvirket af moderens stresstilstand gennem moderens hormoner.

Flere studier rapporterer, at stressede mødres overproduktion af hormoner forstyrrer barnets udvikling og hormonproduktion. Selv om barnet er beskyttet af moderkagen, er dette ikke en 100 % sikker beskyttelse.

På Jerusalems Hadassah-universitet fandt man ud af, at rotter, der var født af stressede mødre, var mere sky og usikre, var mere usikre i åbne rum og havde en tendens til oftere at have afføring.

Mange studier påpeger, at børn født af stressede mødre har en større tendens til angst, usikkerhed, skyhed og manglende selvtillid.

Om dette, koblet med hjernefejl kan føre til psykopati kan være en forklaring.

Om det hollandske forsøg beviser, at hjernefejlen skyldes stress i fosterets udviklingen, er et åbent spørgsmål.

Kritikere vil påpege, at menneskeheden er kommet gennem mangen en lang stressperiode, som ville have ændret os alle og de kommende generationer til psykopater.

Få nyhedsbrevet i din mailboks
Det er gratis!
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Få nyhedsbrevet i din mailboks.

        Det er gratis!