(30/06-2003) – Spanske undersøgelser, som testede førere på motorveje, fandt ligeledes ud af, at mobiltelefonsamtaler (også på håndfri sæt) var lige så sikre, eller lige så farlige, som at tale med en medpassager, afhængigt af samtalens dybde.
At foretage en svær mental opgave kan reducere en førers evne til at opfange mål, at vurdere fart og afstand samt at bestemme sig for et passende respons.
Disse mentale opgaver, som er på højt niveau, styrer førerens opmærksomhed væk fra vejen og fører til disse, alt for kendte, udtalelser: ‘Jeg forventede det ikke', eller ‘Jeg så det for sent'.
Resultatet af den undersøgelse kan læses i Journal of Experimental Psychology.
Rapportens forfattere (på Dirección General De Tráfico) er klare over, at udefrakommende distraherende opgaver påvirker førerens opmærksomhed. Det er der sådan set ikke ret meget nyt i. Dér, hvor det begynder at blive vanskeligt, er at studere førerens indre forstyrrelse. Altså førerens egne tanker eller kognitive aktiviteter, som ikke er forbundne med kørslen.
– Det er nemt at forstå, at man ikke ser, fordi man ikke kigger, fortæller de. Det er sværere at forklare, hvordan man kan kigge uden at se.
De to psykologer studerede 12 voksne, som kørte i ca. fire timer på motorvejen nord for Madrid. De brugte en standard Citroen med et øje-sporingssystem, som tillod dem at studere førerens opmærksomhedsniveau. Føreren blev forstyrret af lysglimt og skulle trykke på knapper afhængigt af, hvilke glimt han fik.
Ligeledes blev førerne testet med lyd, om hvorvidt de kunne gengive en samtale eller noget, der blev sagt.
Dette blev sammenlignet med almindelig kørsel uden forstyrrelser.
Det er tydeligt, sagde forskerne, at nogle af opgaverne førte til en nedsat koncentration på op til 30 procent, hvilket kraftigt øger risikoen for ikke at kunne følge med i samtalen eller, mere alvorligt, ulykker.