(05/06-2017) – Ifølge et nyt studium (som du kan downloade her — på engelsk —), udført af Christian Montag fra Ulms universitet (Tyskland), har folk som ofte er på Facebook færre grå celler i den del af hjernen, som er knyttet til belønning, end andre.
I dette studium har forskerne samlet 46 mænd og 39 kvinder og har brugt MR-scanning, så de kunne undersøge deres hjerners struktur.
Bagefter har forskerne installeret en app på deltagernes telefoner, som registrerede den tid, der blev brugt på Facebook hver dag i fem uger.
Montag og hans kolleger var især interesserede i nucleus accumbens, som er en samling neuroner, som befinder sig i fronthjernen. Nucleus accumbens ser ud til at spille en vigtig rolle i belønningssystemet samt i afhængighed, latter, fornøjelse, angst og placeboeffekt.
Forskerne konstaterede, at deltagerne som åbnede deres Facebook app oftere, og som blev længere på Facebook, havde tendens til at have en reduceret mængde af grå celler i nucleus accumbens.
Groft sagt: Jo færre grå celler i nucleus accumbens, desto oftere vil vedkommende gå på Facebook.
Er det folk, der har færre grå celler i nucleus accumbens, som oftest går til Facebook, eller er det fordi de bruger Facebook meget, at de får mindre grå celler i nucleus accumbens? Det ved man ikke endnu.
Studiet er en transversal-analyse, dvs. en analyse, hvor man observerer en befolkning eller en befolkningsgruppe på et bestemt tidspunkt i tiden. Derfor kunne forskerne ikke afgøre, hvad der er årsag, og hvad er virkning.
Det bliver nødvendigt for dem at lave et såkaldt “longitudinal studium”: Følge en befolkning eller befolkningsgruppe i en periode, før de kan vide mere om det. Der er stadig arbejde i perspektiv. (Cyril Malka)