Min seneste YouTube-video
Klik på knappen for at bestille tid med Cyril Malka

Facebook og unges depression

Dato: 04/05/2011
Skrevet af: Cyril Malka
tiktok, like, facebook-1748813.jpg

I denne post

(05/04-2011) – Ifølge en gruppe læger kan Facebook tænkes at have en negativ virkning på de skrøbelige unge, hvorfor man skulle føje “Facebook Depression” til listen over psykologiske lidelser.

Lad os sige det med det samme: forskerne er ikke enige om det.

For nogle er der tale om en allerede eksisterende tilstand, som udvider sig til at inkludere Facebook fælleskabet.

For andre, som doktor Gwenn O'Keefe, børnelæge og hovedmanden bag “New American Academy of Pediatrics guidelines for sociale medier”, er der tale om, at Facebook er et element, som kan føre til depression. Facebook har sit eget landskab, og det kan være psykologisk farligt at bevæge sig i denne cyberverden, hvis man er en ung, som ikke har meget selvtillid i forvejen.

At se på billeder af venner, hvor du kan se fest og farver, latter og grin og en masse, der ser ud til at være smukke og have det uhyrlig sjovt kan være meget deprimerende for den unge, som føler, at han ikke er meget værd.

Det er sværere at gennemleve det, end at gennemleve, at man er alene i spisefrikvarteret eller i andre af hverdagens situationer, fordi man ikke kan bedømme kropsprog, tonen og andre elementer ud fra billederne. Lykkens øjeblik er ligesom frosset fast i tiden.

Ifølge Gwenn O'Keefe skulle man gøre forældrene opmærksom på farerne ved Facebook. Og der er mange af dem, siger O'Keefe: Cyber-mobning, sexting (et engelsk ord sammensat af “sexe” og “texting”, og som betyder, at man sender seksuelle billeder til en anden via SMS) og så Facebook Depression.

For de unge, som ikke har mange venner, ikke engang på Facebook, kan det være et ordentligt slag at se at denne eller hin har flere hundrede venner. Samme ting hvis man poster billeder af sin kat og kan se snesevis af billeder af venner, der har det sjovt med forskellige fester. Det kan give selvtilliden et ordentligt slag.

Det er også rimelig almindeligt hos de unge at skrive nogle forholdsvis barske ting på hinandens “wall” (Facebooks wall — side), og det kan være meget deprimerende lige med et at have sin wall udfyldt med ondskabsfulheder.

Ifølge guiden kan cyber-mobning føre til meget alvorlige tilstande og endda til selvmord. Man taler stadig væk en del om en ung pige på 15, som begik selvmord i Massachusetts (USA). Hun begik selvmord efter at have været blevet mobbet både i det virkelige liv og på Facebook.

Gwenn O'Keefe ser på Facebook som et moderne samlested. Det er dér, de unge møder hinanden, møder familien og venner, og det skal man ikke glemme. Det er blevet til en vigtig del af dagligdagslivet, uanset om man synes om det eller ej. Og som på alle samlingsteder sker der gode og mindre gode ting.

Ifølge doktor Megan Moreno, som har studeret de unges online-adfærd, har Facebook en positiv indvirkning på de sunde unge, og en negativ indvirkning på dem, som har let ved at blive deprimerede. Ifølge hende skal forældrene ikke begynde at tro at Facebook vil kunne “smitte deres unger med depression” (Cyril Malka).

 

Få nyhedsbrevet i din mailboks
Det er gratis!
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

        Få nyhedsbrevet i din mailboks.

        Det er gratis!