(25/07-2011) – Hvis du er plakatfuld lige nu, kan du lige så godt lade være med at læse denne artikel. Kom igen i morgen, for lige nu er du ganske enkelt ikke i stand til at huske, hvad den handler om.
Hjernen nægter nemlig at lagre informationer, når den er under indflydelse af alkohol.
Til gengæld, hvis du er lige så pløret som Roskilde Festival, og hvis du tilmed er skaldet og bruger Propecia (finasteride), kan du fortsætte med at læse. Din hukommelse fungerer fint.
Videnskabsmænd fra psykiatrisk afdeling i Washington Universitet har studeret dette fænomen. De fandt ud af, til deres store overraskelse, at disse blackout ikke ødelægger hjernecellerne, som vi har hidtil troet.
Det, der sker, er, at en høj koncentration af alkohol laver afbrydelser i hjernens hippocampus. Hippocampus er den del af hjernen, som blandt andet styrker forbindelsen mellem neuronerne, og den skal fungere godt, så vi kan være i stand til at huske eller lære. Dette princip i hjernens plasticitet hedder “langtids-potentialisering”.
Det har man vidst i lang tid, men man har først for nyligt fået en mere præcis forståelse for det, der sker, ved at lave forsøg på rottehjerner.
Indtil nu har man troet, at en høj koncentration af alkohol forhindrede langtids-potentialiseringen ved at blokere totalt for neuronernes glutamat-receptorer (disse er strukturer på cellernes overflade, som modtager kemiske signaler fra de omkringliggende celler).
Det, der sker, er faktisk lidt mere kompliceret: Alkohol blokerer kun cirka halvdelen af en bestemt slags glutamat-receptorer. Til gengæld modtager den anden halvdel glutamaten med stor fart og stort set uden system.
Glutamatmolekyler handler som stimulus' budbringere ved at transpotere signalerne mellem neuronerne. For lidt eller for meget aktivitet af disse kan føre til at neuronerne overproducerer steroider, hvilket forhindrer langtids-potentialiseringen (og påvirker dermed hukommelsen).
Lad os nu tale lidt om finasteride (Propecia).
Finasteride er et middel, som bliver brugt for at behandle forstørret prostata og skaldethed. Det gør den ved at blokere for mandlige kønshormoner, og under denne process forhindrer finasteride de alkoholoversvømmede celler i at producere steroider.
Dette betyder, at finasteride kan standse alkoholens negative virkning på langtids-potentialiseringen og dermed højst sandsynligt forhindre black-out.
Pas på! Dette studium handler kun om alkoholens påvirkning af hukommelsen. Problemer med at tale snaldret, balanceproblemer, bevidstløshed og dårlig vurdering af situationer styres ikke af samme områder i hjernen. Man er dog enig om, at der højst sandsynligt er tale om nogenlunde de samme mekanismer.
Ved at forstå og behandle disse mekanismer håber forskerne at finde behandlinger mod hovedtraumer, hjerneblødninger, Alzheimer og andre sygdomme, som påvirker hukommelsen.
For at konkludere kan man sige, at vi skal huske at, selv om vi ved at black-out ikke slår neuroner ihjel, så ved vi også, at alkoholen påvirker hjernecellerne.
Det kan føre til store problemer, indbefattet et tab af neuroner, som kan føre til demens. Derudover er tømmermænd ikke særlig sundt for vores hjerneceller. Alt med måde. (Cyril Malka).