(14/01-2011) Et studium, der er i gang i øjeblikket i Californien (USA), tyder på, at hvis man får børn for tæt på hinanden, kan man nemmere risikere, at det andet barn bliver autist.
Studiet bygger på over en halv million californiske børn.
Noget tyder på, at børn, som er født mindre end to år efter deres søskende, har større risiko for at blive diagnotiseret autist end børn, som er født mindst tre år efter deres søskende.
Alle kendte risikofaktorer blev taget med i beregningen, men uanset om forskerne undersøgte graden af autisme, forældrenes alder og meget andet, blev de ved med at falde tilbage på, hvor tæt på hinanden børnene var født.
I øjeblikket ser man et stigende antal fødsler tæt på hinanden i USA, fordi flere kvinder venter længe, før de får børn, og der findes flere og flere uplanlagte graviditeter. Antallet af søskende, som er født med mindre end to års mellemrum, er steget fra at være 11 % af alle fødsler i 1995 til 18 % i 2002.
Der skal dog et dybere studium til, for man forstår ikke helt, hvad forbindelsen imellem fødsler tæt på hinanden og autisme er.
Foreløbigt har man flere spor, man går efter.
Årsagen kan være, at forældrene nemmere lægger mærke til forskelle imellem de to børns udvikling, når disse er tæt på hinanden. Når Lars på 2 ikke udvikler sig på samme måde som Jens på 3, opdager forældrene det hurtigere og søger hjælp.
Der kan også være biologiske faktorer med i spillet: Graviditeter tapper meget på moderens ressourcer af fx folinsyre, som er et B-vitamin, der findes i grøntsager, citrusfrugter og tørrede bønner.
Tidligere undersøgelser har påpeget, at det, at få børn hurtigt efter hinanden, nemt kunne medføre mindre og for tidlig fødte babyer sandsynligvis på grund af manglende folinsyre hos moderen.
Naturligvis kan der være tale om flere forskellige faktorer og ikke kun én forklaring.
Studiet, som er udkommet i mandags, udkom få dage efter, at en ny report påpegede, at den britiske undersøgelse fra 1998, som forbandt autisme med vacciner, var en forfalskning bygget på ændrede fakta (Cyril Malka)