(07/04-2008) – Sex og vold? Nej, rent faktisk tyder et nyt studium af hjernen på, at det, der sker i pengemændenes hjerne, når de tager alvorlige risici, at det er … Sex!
Unge mænd har en større tilbøjelighed til at tage finansielle risici efter, at man har vist dem et erotisk billede end efter, at man har vist dem et billede af noget, der skræmmer (en slange), eller af noget neutralt (et hæftemaskine).
Det viser sig nemlig, at det erotiske billede og den finansielle risiko påvirker samme område i hjernen.
Ifølge forskerne er det, fordi rent udviklingsmæssigt har mennesket stort behov for penge (magt) og kvinder (forplantning), derfor befinder de to sig i samme område.
Studiet, som kan læses i nyeste udgave af fagbladet NeuroReport, bygger på 15 unge mænd, alle heteroseksuelle, fra Stanford Universitet.
Efter at de unge mænd havde fået hjernen aktiveret med et erotisk billede, havde de en større tilbøjelighed til at vædde, at de ville vinde en dollar for en cent, end ellers. Hver frivillige foretog over 50 væddemål under hjernescanning.
Ifølge Brian Knutson, en af psykologerne, som tager sig af dette forsøg, er det vigtigste styrken af følelsen og den ophidselse, som er indeholdt i den finansielle beslutning.
Aftrækkeren behøver ikke at være seksuel. Den kunne lige så godt have været chokolade eller en vinderkupon i lotteriet. Det, der er det centrale, er ikke selve kvinden og det seksuelle, men det, at kvinden og sex har en emotionel slagkraft. Det er det, som påvirker den beslutning, der skal tages.
Forsøget har været lavet med mænd og ikke med kvinder, fordi det er nemmere at finde ét billede, som vil ophidse mange mænd, end ét billede, der vil ophidse mange kvinder, da kvinder har en mere blandet smag for, hvad der er seksuelt ophidsende.
– Forbindelsen mellem sex og penge stammer fra tidernes morgen. Den er en vigtig forbindelse, så at manden kan virke som en stærk beskytter, hvilket er en vigtig punkt for at tiltrække kvinder, har Kevin McCabe, professor i økonomi, lov og neurologi i George Mason Universitet kommenteret. Kevin McCabe har ikke deltaget i studiet.
I dagens verden skal man først have penge, før man kan få magt og give dermed indtryk af styrke.
Det viser sig dog, at mænd, lige som andre dyr, kan give indtryk af at have magt og penge via magtsymboler som, fra tid til anden, viser sig at være tomme.
Problemerne begynder som oftest, hvis der er tale om “falsk reklame”, og at kvinden finder ud af, at manden måske ikke er den beskyttende han, hun havde troet, eller som han har givet indtryk af.